Teguide - Svart, Grönt och Vitt Te

Visst är det härligt att få njuta av en kopp te! Men vad är te egentligen och vad skiljer svart te från rooibos, grönt te eller örtte? Här hittar du fakta om denna goda dryck med historiska anor.

Vad är te?

Svart, grönt och vitt te kommer från teplantan Camellia sinensis och är i begynnelsen grönt te. Men tebladen genomgår olika bearbetningar och oxidation vilket gör att det framställs olika sorters teer, med sina egna specifika smaker och egenskaper. Därutöver har även väderförhållanden och jordmånen påverkan på smaken av teet.

Utöver grönt, svart och vitt te finns det även te som inte kommer ifrån tebusken, exempelvis rooiboste och örtte.

Te plantage.jpg

Teets historia

Te härstammar ursprungligen från östra Asien från tebusken Camellia Sinensis och har druckits av människor långt innan vår moderna tideräknings början. Legenden säger att vinden ledde den kinesiska kejsaren Shen-nung till teets upptäckt när några blad blåstes in i en kopp av kokande vatten.

Till en början användes te främst som en medicinsk dryck i Kina och spred därefter sig till den östra delen av Asien. Det var inte förrän 552 f.Kr. när de buddhistiska munkarna lärde japanerna konsten att göra te och tedrickandet blev nästan en helig ceremoni i Japan. Te blev deras nationaldryck och är fortfarande än idag.

Senare, när européerna "erövrade världen" med sina skepp under 1600- och 1700-talet, tog de också te till den "gamla världen" som en värderad vara och den blev snabbt populärt bland överklassen. Det var framför allt engelsmännen som anammade tedrycken och antog det som en väsentlig del av sina liv.

oriental tea 450x450.jpg

Så kom te till Sverige

Carl von Linné var den första som uppmärksammade te i Sverige och namngav tebusken till Thea Sinensis första gången 1737. Och det var först i början på 1750-talet som botanikern och prästen Pehr Osbeck försökte för första gången ta med en teplanta till Sverige men konstaterade att tebusken inte trivdes i Sverige på grund av klimatet.

Friggs te har funnits i generationer

Ända sedan 1970-talet har Friggs varit en pionjär inom teer i Sverige. Än idag är Friggs en ledande aktör inom teer som uppskattas av konsumenterna. Friggs teblandningar innehåller noggrant utvalda naturliga ingredienser som ger god smak och naturlig funktion. Du hittar både svart te, grönt te, rooiboste och örtte i sortimentet. Ett flertal av våra produkter är också ekologiska.

Läs mer om tesorterna och dess olikheter här

Filter

Valda filter

Inga filter valda