Vitt Te

Vitt te är inte så vanligt i Sverige. Det är det mest obearbetade teet av alla och har en mild smak.

 

Vad är vitt te?

Vitt te har samma ursprung som både svart och grönt te, men det framställs enbart av unga blad och de vitfjuniga knopparna på tebusken. I vissa fall görs teet enbart av knopparna. Ett vitt te bearbetas mycket lite och tillåts inte oxidera. Det torkas direkt efter skörden på relativt låg temperatur och är i princip ojäst.
Till skillnad från svart och grönt te går inte det vita teet genom fler bearbetningsprocesser vilket gör att de behåller sin ursprungliga form och innehåller mer antioxidanter och andra näringsämnen som naturligt finns i bladen.

Delikat smak

Vitt te har en mycket mild och delikat smak och började importeras till Sverige för några år sedan. Det är lite dyrare än andra tesorter just för att det har kortare hållbarhet och är mer ”sällsynt”.
Friggs ekologiska vita te heter Bai Mu Dan och består av knopparna och de närmaste bladen. Teet kan avnjutas varmt men även med fördel kylas och drickas som ett läskande iste med några skivor apelsin eller citron.


Sidan uppdaterades: 22 februari, 2019

En kopp te:

Dragtid: 2-3 minuter
Vattentemperatur: 80 grader
Koffeinhalt: 28 mg per kopp