Det har blivit en stor trend att äta glutenfritt men för alla är det inte en självklarhet varför man gör det och vad exakt det innebär. Så vi tar det från början, vad är gluten och varför väljer man att undvika det?

Gluten är en samlingsterm för några av de proteiner som finns i sädesslagen vete, råg och korn. Gluten gör degen elastisk och underlättar jäsning och ger den slutliga produkten en seg konsistens. Man hittar gluten i många populära livsmedel, främst bröd och bakverk och kan även tillkomma i chark- och köttprodukter.

Varför undviker man gluten?

Några av proteinerna som finns i gluten kallas för prolaminer och gluteniner. Prolaminer gör det svårt för vårt matsmältningssystem att bryta ned. Gluten innehåller inga väsentliga näringsämnen, och personer med celiaki har en immunreaktion som utlöses av att äta gluten. De utvecklar inflammation och skador i tarmsystemen och andra delar av kroppen när de äter mat som innehåller gluten.

· Överkänslighet.

· Celiaki och spannmålsallergi

Filter

Valda filter

Inga filter valda