Det har blivit en stor trend att äta glutenfritt men för alla är det inte en självklarhet varför man gör det och vad exakt det innebär. Så vi tar det från början.

Vad är gluten?

Gluten är en samlingsterm för några av de proteiner som finns i sädesslagen vete, råg och korn. Gluten har en bra bakförmåga, den gör degen elastisk och underlättar jäsning, brödet blir fluffigt och fint.
Gluten finns även i produkter som couscous, bulgur och dinkel. Man hittar gluten även i många andra populära livsmedel, främst bröd, pasta och bakverk, men också i till exempel vissa charkprodukter, chips, godis och frukostflingor.

Varför undviker man gluten?

Några av proteinerna som finns i gluten kallas för prolaminer och gluteniner. Prolaminer gör det svårt för vårt matsmältningssystem att bryta ned. Personer med celiaki (glutenintolerans) har en immunreaktion som utlöses av att äta gluten. De utvecklar inflammation och skador i tarmsystemen och andra delar av kroppen när de äter mat som innehåller gluten.

Så de vanligaste orsakerna till att man äter glutenfritt är just överkänslighet, celiaki och spannmålsallergi. Sedan kan en del välja att äta glutenfritt, eller en kost utan till exempel pasta och vitt bröd, även av andra skäl.

Glutenfria recept

Hos oss på Friggs har du många glutenfria produkter att välja bland. Här hittar du också tre favoritrecept, och våra övriga recept hittar du här.

Picknicktallrik med majskakor, cashewost, röd pesto & frukt

Majskakor med avokado, zucchini och röd pesto

Linskakor med grön olivtapenad och grillade körsbärstomater

VÅRA GLUTENFRIA PRODUKTER

Filter

Valda filter

Inga filter valda