Matcha

Matcha-te är otroligt rikt på antioxidanter och har blivit en het hälsotrend i Europa för dess nyttigheter. I Japan används det vid ceremoniella sammanhang men används även i bakverk, godis och desserter.

Matcha-te är ett finmalet koncentrerat pulver av speciellt odlade och bearbetade gröna teblad från Tenchabusken. Tencha är en typ av japanskt grönt te som skördas annorlunda än vanligt grönt te.  Före skörden skyddas bladen från solljus vilket ökar klorofyllnivåerna och därmed näringsinnehållet. Matchateet spred sig till buddhistiska munkar i Japan runt 1400-talet från en kinesisk föregångare. Kineserna malde pulvret från hårda tekakor och japanerna har vidareutvecklat denna process genom att utvinna matcha från Tencha. Till skillnad från ”traditionella” teer så torkar matchateet efter ångningen och det är under torkningsprocessen som man tar bort alla fibrer och stjälkar. När teet har torkat mals det i en kvarn och blir ett finmalet pulver.

matcha.jpg